Skip to main content
Търсене

Възпалено гърло

Гърлото е кухина, която постоянно използваме: за да говорим, да ядем и да дишаме. Това означава, че освен на вируси и бактерии то е изложено и на чужди агенти, което го прави лесна мишена за инфекции, дразнене и болка. 

Често се случва някой да говори за болка в гърлото, фарингит и тонзилит, сякаш това е едно и също нещо, но не е. 

Появата на обикновена настинка води със себе си редица различни симптоми на възпаление. Всяка година 70 %2 от пациентите страдат от обикновена настинка, заради която се губят 40 милиона работни и учебни дни3.  Едно дете може да се разболее средно 6 пъти годишно, а един възрастен 3 пъти4.  Обикновената настинка, която започва със запушен нос и леко дразнене в гърлото, може да се развие и да направи непоносимо изпълнението на ежедневните ви задачи. 

Един от най-често срещаните и със сигурност най-дразнещите симптоми е болката в гърлото. 

Един на всеки двама души страда от болка в гърлото поне веднъж годишно1 и това води със себе си опасения, дали състоянието няма да се усложни. Част от основните причини за появата на възпаление на гърлото може да са5, 6:

  • Сух въздух - През   зимните месеци, когато отоплението работи, въздухът често се изсушава. Сухият въздух оставя чувството за сухота и дазнене в гърлото.

  • Вирусни инфекции, включително  настинка

  • Грип

  • Бактериални инфекции

 

Основните причини за болки в гърлото са:

 

QA Text: 
QA Question: 

Вирусните инфекции:

Най-често болката в гърлото се дължи на инфекции причинени от вируси. Такива са обикновената настинка или грипа. Други видове вирусни инфекции са например: мононуклеозата (инфекциозно заболяване, предавано чрез слюнката), морбили (заразна болест, причиняваща обрив и треска) и варицелата (инфекция, която причинява рани по кожата).

Върнете се в началото
QA Question: 

Бактериални инфекции

Бактериалната инфекция също може да бъде причина за възпаленото гърло. Някои видове бактериални инфекции включват: стрептококи в гърлото (причинени от бактерията Streptococcus pyogenes), дифтерит (причиняващ възпаление на гърлото), магарешка кашлица (засягаща лигавицата на дихателните пътища).

Върнете се в началото
QA Question: 

Фактори на околната среда

Факторите на околната среда също могат да допринесат за възпаление на гърлото, тъй като влияят върху качеството на въздуха. 

  • Замърсяването на атмосферата, причинено от различни видове замърсители, например химикали, може да доведе до възпалено гърло.  

  • Цигареният дим може да причини болки в гърлото не само при пушачите, но и при непушачите, които са изложени на този дим. 

  • Алергиите към плесени, домашни любимци, полени или други дразнители могат да предизвикат т.н. заден ринит, което означава, че излишните секрети се натрупват/стичат в задната част на гърлото. Това натрупване също може да раздразни гърлото и да причини болка или възпаление

Върнете се в началото

Симптоми

Симптомите, които се появяват при възпалено гърло са: дискомфорт или болки в гърлото при преглъщане или говорене, зачервено гърло, дрезгав глас, възможна е появата и на висока температура.

Съвети и препоръки

Съвети за лечение на възпалено гърло, които ще Ви помогнат да се почувствате по-добре.