Skip to main content
Търсене

Откажете се от тютюнопушенето

Ние сме тук, за да ви помогнем да се освободите от тютюнопушенето, като ви предоставяме необходимата информация. Тази информация съдържа подробности както за тютюнопушенето, така и за неговото прекратяване, както и мотивация за спиране на цигарите.

Правили ли сте опити за спиране на цигарите преди? Този път е различно!

Ние разбираме, че вземането на решение за отказване от тютюнопушенето е трудно, защото вероятно ви предстои едно от най-големите изпитания в живота. Но това е също и едно от най-удивителните неща, които ще постигнете. Ние сме тук, за да ви помогнем на всяка стъпка по пътя за отказване на цигарите.

Събрали сме на едно място факти и информация, за да ви помогнем да се справите и да се освободите от тютюнопушенето завинаги.

QA Text: 
QA Question: 

Фактите са на ваша страна

Смятаме, че следните факти са удивителни.

Никотинозаместителна терапия (НЗТ) като Никорет® увеличава шансовете ви за успешно отказване на цигарите в сравнение с това да разчитате единствено на волята си.

Изследванията показват, че може да увеличите максимално шансовете си за успешно отказване на цигарите като използвате комбинация от два Никорет продукта, вместо да разчитате единствено на волята си.

Нещо повече - ако не пушите през първата седмица на отказване, има 9 пъти по-голяма вероятност да се откажете завинаги. Ние можем да ви помогнем да преминете през тази решаваща първа седмица.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Никога не е твърде късно

Ползите за здравето oт спирането на цигарите започват още през първия час. През следващите дни и седмици вие ставате все по-здрави. Дробовете ви започват да възстановяват своя капацитет и намалява шансът от инфаркт или инсулт, което означава, че никога не е твърде късно да спрете да пушите.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Навиците могат да бъдат превъзмогнати

Знаем, че да превъзмогнете даден навик не е лесна задача, но също така знаем, че това става по-лесно с промяна на поведението. Нашите съвети ви дават идеи как да създадете нови навици. Много е важно да напишете на лист хартия целите си за бъдещето без цигарен дим и да се награждавате в процеса на отказването.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Какво ще стане ако изпушите една цигара?

Случаи на връщане към пушенето са възможни, не се укорявайте прекомерно. Най-важното е да знаете как да се справите със случаите на връщане към пушенето, а не да го оставите да вземе връх над решимостта ви.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Не забравяйте, правите нещо изключително

Като отказвате цигарите, вие правите нещо изключително - както за себе си, така и за хората около вас. След като се откажете от тютюнопушенето, има толкова много други неща, които можете да направите.

Върнете се в началото

Митове за отказване от тютюнопушенето

Искаме да ви представим фактите и да разрушим тези митове. Тъй като отказването от тютюнопушенето е достатъчно трудно начинание, наличието на подходяща информация може да ви помогне.

QA Text: 
QA Question: 

Мит 1: Ще напълнеете

Има известна истина в така разпространения страх, че ако откажете цигарите, ще напълнеете. Именно там идва на помощ никотинозаместителната терапия (НЗТ), като Никорет®. Тя ви дава контролирана доза никотин, за да ви помогне да откажете цигарите, като в същото време помага за регулиране на метаболизма и апетита.

Възможно е да сте изкушени да ядете повече след отказването по две причини:

 • Липсва ви движението „от ръката към устата“, характерно за пушенето.
 • Възприемате грешно никотиновия глад като обикновен глад. 

За да се справите с тези два фактора, опитайте се да:

 • Имате под ръка нещо здравословно за похапване (като зеленчуци и плодове).
Върнете се в началото
QA Question: 

Мит 2: Пушенето облекчава стреса

Тютюнопушенето всъщност увеличава тревожността и напрежението, защото повишава сърдечната честота. Това, което намалява стреса, е самото действие пушене, тъй като повечето пушачи са напрегнати до запалване на следващата цигара.

Никорет ви дава контролирана доза никотин, за да ви помогне постепенно да спрете цигарите. Вместо това, можете да намерите нови начини за облекчаване на стреса  – дори на стреса, свързан с отказването.

Върнете се в началото
QA Question: 

Мит 3: Волята е най-добрият начин за отказване на цигарите

Рязкото спиране може да бъде изключително трудно, защото трябва да се справяте едновременно със симптомите на физическата зависимост и със силата на навика. Вместо това, използването на никотинозаместителен продукт като Никорет увеличава шансовете ви за успешно отказване в сравнение с това да разчитате единствено на волята си.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Мит 4: Никотинът е вреден за здравето

Някои хора се притесняват, че използването наникотинозаместителна терапия (НЗТ)като спомагателно средство при отказването на цигарите може да бъде също толкова вредно, колкото и тютюнопушенето. Това не е вярно.

Химичните вещества в цигарения дим, като катран и въглероден монооксид, са всъщност вредните за здравето. Тези съставки могат да доведат до здравословни проблеми като сърдечни заболявания и рак на белия дроб.

Никотинът причинява пристрастяване към тютюнопушенето, а използването на НЗТ ви позволява да намалите броя на изпушените цигари. Чрез намаляване на количеството тютюнев дим, който вдишвате, вие намалявате и свързаните с това рискове за здравето.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Мит 5: Никотинозаместителната терапия е по-скъпа от тютюнопушенето

Много пушачи не осъзнават всъщност колко струва навикът им да пушат цигари. Цифрите могат да бъдат шокиращи, когато съберете изхарчените средства за десетилетие. Да, НЗТ струва пари, но вероятността да е по-скъпа от тютюнопушенето е нищожна.

Някои никотинозаместителни продукти може да струват повече за опаковка от пакет цигари, но в дългосрочен план сумата е далеч по-малка. Разходите за НЗТ се отнасят само за кратък период от време, защото целта е постепенно намаляване на никотиновата доза. Само помислете какво можете да направите със спестените пари в дългосрочен план.

 

Върнете се в началото

Ползи за здравето от отказването на цигарите

Знаете ли, че ползите за здравето от отказването на цигарите се усещат още през първия час? Ако ви е любопитно да знаете какво се случва, след като се откажете от тютюнопушенето, ние имаме отговорите.

QA Text: 
QA Question: 

Ползи за здравето

Тялото ви започва да се трансформира от момента на спиране на цигарите.

 • 20 минути: Вашето кръвно налягане и пулс се нормализират.
 • 8 часа: Нивата на кислород в кръвта се нормализират, а нивата на никотин и въглероден монооксид намаляват.
 • 24 часа: Дробовете ви започват да се изчистват, както и от други остатъци от тютюнопушенето.
 • 48 часа: В тялото ви не е останал никотин. Способността ви да усещате вкус и мирис е значително подобрена.
 • 72 часа: Дишането става по-лесно. Бронхиалните тръби се прочистват и енергийните нива се повишават.
 • 2 до 12 седмици: Кръвообращението в цялото тяло се подобрява, което улеснява значително ходенето и бягането.
 • 3 до 9 месеца: Кашлицата, хриповете и проблемите с дишането се подобряват, тъй като функцията на белите дробове се увеличава.
 • 1 година: Ще забележите колко по-лесно дишате.
 • 5 години: Рискът от рак на белия дроб намалява близо наполовина в сравнение с този при пушачите.
 • 10 години: Рискът от рак на белия дроб вече е същия като този при непушачите.

Когато се откажете от тютюнопушенето, ще изпитате и следните физически ефекти:

 • Подобрена репродуктивна способност
 • По-здрав вид на кожата
 • По-бели зъби и по-свеж дъх
Върнете се в началото
QA Question: 

Други ползи

Важно е да отпразнувате тези победи, когато се освободите от тютюнопушенето завинаги:

 • Дрехите ви миришат по-хубаво
 • Повече пари
Върнете се в началото

Пушенето засяга всички около вас

Тютюнопушенето засяга не само вас, но и всички около вас.

С отказване от тютюнопушенето правите стъпка в положителна посока както за себе си, така и за тях.

QA Text: 
QA Question: 

Ползи за вас

С отказване от тютюнопушенето започвате да намалявате голямата вреда от него.

Тютюнопушенето намалява:

 • Усещането за мирис и вкус
 • Енергичността
 • Белодробната функция

Тютюнопушенето ви излага на по-голям риск от:

 • Белодробно заболяване (като емфизем и хроничен бронхит)
 • Рак, особено рак на белия дроб
 • Сърдечен удар или инсулт
 • Коронарна болест на сърцето

Пушенето също така ускорява процеса на стареене и изчерпва финансите ви.

Върнете се в началото
QA Question: 

Ползи за вашия партньор

Най-важното е, че като се откажете от тютюнопушенето, правите нещо положително за здравето си. Това означава, че вашият партньор може да спре да се притеснява за дългосрочните рискове от тютюнопушенето.

Вероятно вашият партньор ще се радва, че вече нямате дъх на пушач. Тютюнопушенето води до заболяване на венците, още една причина за лош дъх.

Парите, които ще спестите като откажете тютюнопушенето, е друг бонус. Ще се освободят допълнителни средства за вечеря навън или за почивка заедно.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Ползи за вашите деца

Децата и семейството са голяма мотивация на пушачите да се откажат от тютюнопушенето. Неотдавнашно проучване установи, че 98% от децата желаят родителите им да спрат да пушат, а почти половината казват, че им прилошава от пушенето на родителите им.

Децата научават за опасностите за здравето от тютюнопушенето в училище. Те вероятно се притесняват за вашето здраве. Ако пушите около децата си, здравето им може да бъде изложено на риск от пасивно пушене.
Помислете за допълнителните семейни развлечения, които можете да си позволите със спестените от цигарите пари – дни, прекарани навън, ходене на кино или дори онази мечтана семейна почивка. Всички ще се радвате на наградите от отказването на цигарите.

Върнете се в началото
QA Question: 

Ползи за вашите приятел

Не ви ли е неприятно, когато точно сте седнали с приятели да се почерпите или да хапнете нещо, и изведнъж трябва да се втурнете навън за цигара? Отвън сте сами и пропускате забавлението вътре.

Приятелите ви ще се радват, ако откажете цигарите, защото от една страна се притесняват за вас, а от друга - така ще прекарвате повече време с тях. Няма да се налага да излизате за цигара, когато разчитате и на помощта на Никорет®.

Върнете се в началото
QA Question: 

Ползи за колегите

Когато сте уморени, под стрес, крайните срокове наближават, е най-лесно да се успокоите като се измъкнете от офиса за „бърза цигара“. Обаче, сведенията показват, че за една година пушачите могат да прекарат до пет седмици далеч от бюрата си за така-наречената “бърза” почивка.

Никой не иска да гледат на него като на човек, който не си върши работата. Отказването от тютюнопушенето може да направи деня ви по-продуктивен.

 

Върнете се в началото

Фертилитет, бременност и кърмене

Ако сте пушачка, която планира да създаде семейство или сте бременна, трябва да знаете, че химичните вещества в цигарения дим имат неблагоприятно въздействие върху половото здраве, способността за забременяване и плода.

Ако сте пушачка, която е бременна и иска да откаже цигарите, това е прекрасно. Още с отказването увеличавате шансовете си за по-здрава бременност. Също така, трябва да сте информирана за никотинозаместителната терапия (НЗТ) - както когато сте бременна, така и когато кърмите, за да можете да направите информирани решения за отказване от тютюнопушенето.

QA Text: 
QA Question: 

Мъже и фертилитет

Тютюнопушенето е пряко отговорно за еректилната дисфункция и увеличава риска от импотентност, защото химичните вещества в цигарения дим намаляват кръвното налягане. Дори при умерените пушачи, никотинът и въглеродният окис влияят на еректилната функция.

Цигареният дим забавя секрецията на тестостерон, което води до намалено либидо. Освен това сперматозоидите са с намален брой и по-малко подвижни, така че оплодителната способност също намалява. Тютюнопушенето също така влошава ДНК на сперматозоидите, което увеличава риска от усложнения по време на бременност и от вродени дефекти.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Жени и фертилитет

Тютюнопушенето намалява репродуктивната способност. Средно, зачеването при пушачките отнема повече време, отколкото при непушачките. 

Върнете се в началото
QA Question: 

Бременност

Някои от последиците от тютюнопушенето върху бременността включват:

 • Отровните химикали в цигарения дим преминават през плацентата във вашето бебе.
 • Цигареният дим нарушава количеството кислород, което достига до вашето бебе.

Добрата новина е, че отказването от тютюнопушенето е полезна на всеки етап от бременността. Положителните ефекти от отказването настъпват само 20 минути след последната цигара. Следователно, от момента на отказването, вие започвате да увеличавате шансовете си за по-здрава бременност и по-здраво бебе. 

В идеалния случай е добре да се откажете от тютюнопушенето по време на бременност без да прибягвате до НЗТ. Пълното отказване от тютюнопушенето е категорично най-добрият вариант. Но ако смятате, че имате нужда от НЗТ, моля, консултирайте се с Вашия лекар или здравен специалист.

 

Върнете се в началото
QA Question: 

Кърмене

Ако кърмите, трябва да се опитате да откажете цигарите без да използвате НЗТ. Но ако не можете да се справите, най-добрият ви вариант е никотинозаместителен продукт, който се приема периодично. Трябва обаче да се консултирате с Вашия лекар или здравен специалист.

 

Върнете се в началото

Никорет® лечебна дъвка

Никорет® Айсминт лечебна дъвка има бързо действие за облекчаване на желанието за пушене и симптомите на зависимост, което е от значение при тютюнопушенето.

Nasveti za opuščanje kajenja

Съвети за отказване от тютюнопушенето

Нашите съвети за отказване от тютюнопушенето могат да ви помогнат при желание за цигара и при симптоми на никотинова зависимост.